Artikel sannes Minne 2023-08-31.pdf

Information om stiftelsens verksamhet 2023 och läget i maj 2024.

Vid årsmötet 2024-02-28 var 22 deltagare närvarande varav 20 var ledamöter av fullmäktige att jämföra med 14 ledamöter föregående år – en glädjande stor uppslutning. Vid årsmötet invaldes kommunjurist och avdelningschef i Uddevalla kommun, Helena Lennernäs, som ledamot i fullmäktige och som ersättare i styrelsen.  

Stiftelsens hemsida, som kontinuerligt uppdateras, besöktes under året av 3150 personer och allt fler ansökningar sker numera via nätet. Detta är något som vi välkomnar och är glada över. 

 I oktober 2023 sattes en ny minnesskylt med ny text och nya foton på den plats som den gamla byggnaden Sannes Minne låg. Skyltens är placerad vid den hållplats som idag heter Sannes Minne. Under rubriken Galleri på vår hemsida: www.sannesminne.se kan du se hur den nya skylten ser ut. 

En av styrelsens viktigaste uppgifter är att nå ut till presumtiva sökande. Traditionell annonsering i lokaltidningen når numera inte målgruppen på samma sätt som tidigare. Styrelsen söker att bredda informationen genom anslag i allmänna lokaler eller fastigheter, eget deltagande eller via kontaktpersoner i möten med pensionärsorganisationer eller andra intressegrupper, reportage i tidningar samt information på nätet i facebookgrupper. 

Antalet sökande ökade 2023 till 106 personer varav 45 nya sökande. I fjol var antalet sökande 98 personer. 90 personer uppfyllde uppställda villkor. Var och en erhöll ett bidrag på 13.500 kronor, en ökning med 1.500 kronor jämfört med 2022 års ordinarie belopp.  

Styrelsen beslöt i sitt möte den 15 maj 2024 att höja högsta möjliga inkomst för erhållande av bidrag 2024 till 200 000kr. Syftet med detta är att söka uppnå en ökning av antalet individer, som kan komma i fråga för att få bidrag. 

Stockholmsbörsen har under 2024 svängt upp och ner. Breda index är nu upp ca 9 %. Bäst har det gått för de stora bolagen. Sanne strävar efter en jämn fördelning i sina placeringar vari ingår även småbolag. Dessa har tidigare varit mycket lyckosamma, men 2023 har de gått sämre. Däremot har utvecklingen i början av 2024 för dessa varit god. 

Stiftelsens samlade tillgångar uppgick på bokslutsdagen 2023 till 45,2 miljoner kronor, en ökning med drygt 1miljon kronor jämfört med årsskiftet 2022. Tillgångarna fördelade sig på 73 % aktier, 25 % räntebärande papper och 2 % i likvida medel. 

Intäkter från räntor och utdelningar har 2023 uppgått till drygt 3,1 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp motsvarande ca 7,5 % avkastning på kapitalet.  Under 2024 kommer fokus att ligga mer på att finna aktier med god värdetillväxt än med hög avkastning. Detta skifte av fokus beror på allt eget kapital framöver kommer utgöra fritt eget kapital enligt ett påpekande av stiftelsens revisorer. Stämman i stiftelsen har dock beslutat att sätta ett tak för kommande utdelningar för att säkerställa att stiftelsens goda syfte om att lämna sina årliga bidrag blir uthålligt och hållbart.  

Sannes Minne planerar att betala ut årets bidrag till de sökande som infriar kriterierna i slutet av november eller början på december 2024. 

Styrelsen vill slutligen önska alla en god sommar. 

STIFTELSEN SANNES MINNE

Styrelsen